Close

Verschillende beurzen en indexen over de hele wereld

Er bestaan wereldwijd tal van beurzen. We zetten de belangrijkste op een rijtje en leggen je uit wat een beursindex precies is.

NYSE

De belangrijkste beurs ter wereld is de New York Stock Exchange. Het is de beurs der beurzen en is opgericht in 1792. Deze bevindt zich in de beroemde Wall Street in…New York.
De NYSE is de enige quotegedreven beurs ter wereld die vandaag nog steeds dit systeem hanteert. Het wil zeggen dat er op de beurskoers nog volop actie is, en er wordt geroepen om aandelen te kopen of te verkopen. Op alle andere beurzen wordt gehandeld via computers, maar op de NYSE beschik je maar best over een goede stem.

Nasdaq

De Nasdaq is de Amerikaanse tegenhanger van de NYSE. Het is geen quotegedreven, maar een ordergedreven markt. Dit wil zeggen dat er niet meer gehandeld wordt door te roepen op de beursvloer, maar alles gebeurt automatisch, via computers. Daarom noemt men het ook wel eens een schermenbeurs.
De Nasdaq zag het leven in 1971 en was de eerste elektronische beurs. Men noemt het ook wel een technologiebeurs, en dit heeft niets te maken met de manier van handelen, maar alles met het soort aandelen dat er verhandeld wordt: Microsoft, Dell, Cisco Systems en Oracle zijn enkele bedrijven die op de Nasdaq noteren.

Euronext

Op 22 september 2000 fusioneerden de beurzen van Brussel, Amsterdam en Parijs tot Euronext. Inmiddels heeft ook de beurs van Lissabon zich bij Euronext aangesloten.
Op Euronext Brussel vinden we verschillende deelmarkten terug. Zo is er de continumarkt. Hier noteren de grote aandelen en je kan er continu handelen in aandelen, van 9u00 in de morgen tot 17u40 in de avond. Kleinere aandelen noteren op de dubbele fixing. Zoals de naam laat vermoeden, wordt er tweemaal per dag gehandeld in aandelen die op deze beurs noteren: om 10u30 en om 16u00. Dan is er nog de enkele fixing, waar slechts éénmaal per dag wordt gehandeld. Hier noteren de aandelenstrips, vastgoedcertificaten en zeer kleine aandelen.

Nasdaq Europe

Deze beurs is de Europese tegenhanger van de Nasdaq beurs in Amerika. Oorspronkelijk heette deze beurs Easdaq, maar na de overname door Nasdaq, werd de naam veranderd in Nasdaq Europe.

Overige beurzen

Ieder land heeft zo zijn eigen beurs. Enkele grote beurzen zijn die van Frankfurt en Milaan. De indexen (later meer over indexen) heten daar respectievelijk DAX en MIB 30.

Verschillende beursindexen

Hoe kan je gemakkelijk nagaan of de beurzen nu stijgen of dalen? Je zou de krant kunnen nemen en op basis van de stijging of daling van de koersen, kunnen proberen in te schatten of de beurs nu stijgende of dalende is. Om het leven van de beleggers eenvoudiger te maken, werden er beursindexen gelanceerd.

De bekendste beursindex ter wereld, is de Dow Jones Industrial Average, of kortweg Dow Jones. In 1882 richtten Charles Henry Dow en Edward Davis Jones het bedrijf Dow Jones & Company op. Ze vestigden zich net naast de beurs in New York en gaven aanvankelijk een dagelijkse nieuwsbrief over de beurs uit. Charles Dow was gespecialiseerd in cijfers en dagelijks zag hij vele aandelen stijgen en dalen.

Hij kon uit al die cijfertjes niet afleiden of de beurs steeg of daalde, en droomde ervan dat hij met 1 getal kon aangeven of de beurs het goed of slecht had gedaan. Op 3 juli 1884 was de Dow Jones index geboren: Charles Dow nam 11 aandelen, telde de koersen van deze afzonderlijke aandelen op, en deelde hierna deze som door 11. Dagelijks maakte hij dit rekensommetje, en kon hieruit afleiden of de beurs bullish (stijgende) of bearish (dalende) was.

Enig minpunt aan de originele Dow Jones index, was dat 9 van de 11 bedrijven actief waren in spoorwegen. Daarom werd 12 jaar later een nieuwe index ingevoerd. Men koos 12 industriële bedrijven, waaruit men de index berekende. Deze index bestaat vandaag de dag nog steeds, en wordt voluit de Dow Jones Industrial Average (DJIA) genoemd. Van de oorspronkelijke aandelen zit er 1 nog steeds in deze index: General Electric.

De Dow Jones Industrial Average telt vandaag dertig bedrijven uit bijna alle branches, behalve nutsbedrijven en spoorwegen, omdat deze sectoren hun eigen index hebben: respectievelijk Dow Jones Transportation Average en Dow Jones Utilities Average. De Dow Jones Industrial Average is een niet-gewogen index, wat inhoudt dat er geen rekening word gehouden met het gewicht van de op zichzelf staande bedrijven. Alle bedrijven in de index, klein of groot, hebben evenveel gewicht in deze index.
Indexen die wel rekening houden met het gewicht van bedrijven, noemt men gewogen indexen. Een voorbeeld van een gewogen index is de S&P500.

S&P500

De S&P500 werd opgericht in 1957. De afkorting staat voor Standard and Poor. De S&P is een ratingbureau, dat een waardering toekent aan bedrijven. Aan de hand van deze rating, kan men zien of het veilig is om met deze bedrijven zaken te doen. De S&P500 is een index die rekening houdt met 500 aandelen. Het is een gewogen index, dus grote bedrijven hebben meer invloed dan kleine ondernemingen. Tot 19 juli 2002 zaten er 7 niet-Amerikaanse bedrijven in de S&P500, nu maken enkel Amerikaanse ondernemingen onderdeel uit van de index.

Nasdaq composite

Nasdaq Composite is de index van de Amerikaanse Nasdaq beurs. Alle genoteerde aandelen die op Nasdaq staan, maken er deel van uit, dus ook niet-Amerikaanse ondernemingen.

Bel-20

De Bel-20 zag het leven in 1991 en is de index van de 20 belangrijkste Belgische aandelen. De Bel-20 is een gewogen index, maar een aandeel mag maximaal 25% van de index uitmaken.

CAC-40

Deze index is de index voor de beurs van Parijs en heet voluit Compagnie des Agents de Change.

AEX

De AEX is de index voor de beurs van Amsterdam en telt 25 aandelen. Het staat voor Amerstam Exchange.

FTSE100

De Britse indexen worden beheerd door de uitgever van een zakenkrant: The Financial Times. De belangrijkste index is de Financial Times Exchange 100.

Nikkei

Nikkei is de index van de Tokio Stock Exchange. Het is een niet-gewogen index van 225 aandelen. Er bestaat ook een gewogen index, deze heeft de naam Nikkei 300, en bestaat uit (rara..) 300 aandelen.

Dow Jones Euro Stoxx 50

De beurzen van Parijs, Frankfurt en Zurich werken samen met de Amerikaanse Dow Jones en dit resulteert in een maatschappij met de naam Stoxx. Deze is gevestigd in Zurich en lanceren sinds 1998 verschillende beursindexen. De bekendste is de Dow Jones euro Stoxx 50 en vertegenwoordigt 50 Europese aandelen uit 12 landen van de eurozone. Groot-Brittannië, Zweden en Denemarken behoren wel tot de Europese Unie, maar doen niet mee met de euro. Van deze landen zal je dus geen aandelen terugvinden in de euro Stoxx 50 index.

Dow Jones Stoxx 50

Deze index bevat ook aandelen van landen die niet meedoen met de euro.

Euronext 100

Deze index vertegenwoordigt de 100 grootste en meest liquide aandelen van de beurzen van Brussel, Amsterdam, Parijs en Lissabon. Het is dus niet voldoende dat het om een groot bedrijf gaat, er moet ook veel handel zijn in de aandelen. Jaarlijks moet minstens 20% van de aandelen van een bedrijf verhandeld worden, wil het zijn zitje in de Euronext 100 behouden. Dit noemt men een minimum velocity van 20%.