Close

Beleggen op lange termijn: hoe uw geld voor u werkt

Wanneer je gaat beleggen op lange termijn, is er een zeer belangrijk punt waarvan je je bewust moet zijn. Namelijk: je wordt voor een deeltje (een of meerdere aandelen) eigenaar van het bedrijf waarin je belegt. Om deze reden wordt het beleggen op lange termijn ook wel investeren genoemd, net zoals je bijvoorbeeld zou investeren in je eigen zaak.

De meeste beleggers zijn zich hier niet van bewust. Ze kopen aandelen van een bepaald bedrijf en wanneer deze na een paar maanden niet meer waard zijn dan de aankoopprijs, worden ze zonder pardon opnieuw verkocht. Naar economische omstandigheden wordt niet gekeken, de beurskoers is hun leidraad. Dit soort transacties kunnen we niet beleggen op lange termijn noemen, maar speculeren.

Men koopt aandelen van een onderneming (meestal zonder het bedrijf echt te kennen of te bestuderen) enkel met de hoop dat de koers de volgende maanden zal stijgen.
Op de vraag waarom ze verwachten dat de koers zal stijgen, hoor je de meest uitéénlopende antwoorden: “mijn buurman heeft ze ook” of “de aandelen zijn al een paar maanden aan het stijgen.” Dit zijn geen redenen waarom een belegger die op lange termijn belegt, een aandeel zou kopen.

Hoe belegt Warren Buffett

Een belegger als Warren Buffett, ’s werelds 2e rijkste persoon en een orakel in het beleggen op lange termijn, bestudeert bedrijven zeer grondig. Hij leest alles wat er over het bedrijf en het management te vinden is. Daarna maakt hij enkele eenvoudige berekeningen om de waarde van de onderneming te bepalen.

Pas dan wordt de beurskoers bekeken. Wanneer de prijs goed is, investeert hij. Wanneer de prijs volgens hem te hoog is, wacht hij rustig af. Deze superbelegger weet immers dat er een tijd komt waarop de prijs juist is, zelfs als dit pas over 20 jaar is.

Buffett bezit bijvoorbeeld aandelen Coca-Cola. Deze investering heeft hij gedaan, 30 jaar nadat hij het bedrijf heeft bestudeerd. Hij oordeelde toen dat de prijs veel te duur was en wachtte geduldig af. Zijn wachten werd beloond en hij verdiende ongelooflijk veel geld met deze transactie.

Geduld is een schone zaak

Veel beleggers geloven niet in het beleggen op lange termijn. De meesten worden ongeduldig wanneer ze lange tijd geen transacties hebben gedaan en kopen dan maar aandelen van zeer bedenkelijke bedrijven die ze amper kennen. Beleggen op lange termijn wil ook zeggen dat je de transacties tot een minimum beperkt. De achterliggende gedachte is dat je meer onderzoek naar het bedrijf en de resultaten zal doen, juist omdat je jezelf verplicht de transacties binnen de perken te houden.

De looptijd van de investering is een ander zeer belangrijk punt. De meeste beleggers kunnen het blijkbaar niet verdragen dat hun aandelenportefeuille jaren na elkaar dezelfde samenstelling heeft. Ieder jaar wordt de portefeuille omgegooid en nieuwe “pareltjes” ontdekt. Tot ze het jaar nadien de balans opmaken en de posities nog maar eens veranderen.

Lange termijn beleggers houden de aandelen zéér lange tijd in portefeuille, sommigen zelfs tot 30 jaar! Ook hier is een simpele verklaring voor: samengestelde intrest. Net zoals geld op een spaarrekening intrest opbrengt, en het volgende jaar levert deze intrest intrest op, is het ook aangewezen om dit principe toe te passen op aandelen.

Als een bedrijf winst maakt, en men besluit om de winst niet uit te keren aan de aandeelhouders maar te investeren in de uitbreiding van de onderneming, kan deze winst volgend jaar meer winst opleveren. Daarom is het raadzaam om aandelen lange tijd bij te houden. Buffett noemt het principe van samengesteld intrest één van de wereldwonderen.