Close

Straddle & Strangle

In dit artikel wordt ingegaan op twee veelgebruikte optiestrategieën: de straddle en de strangle, het kopen van put- en callopties van hetzelfde fonds (aandeel).

Wat is de Straddle & Strangle strategie?

Een Straddle is het gelijktijdig kopen/schrijven van één of meerdere call- en putopties, met dezelfde uitoefenprijs en expiratiedatum. Een Strangle is het gelijktijdig kopen/schrijven van één of meerdere call- en putopties met dezelfde expiratiedatum maar verschillende uitoefenprijzen. Zoals je ziet zijn beide strategieën bijna hetzelfde dus gaan goed samen in één cursus.

Inleiding

Zoals je weet speculeer je met het kopen van een calloptie op een stijgende koers van de onderliggende waarde (aandeel) en met een putoptie op een dalende koers.

In eerste instantie vraag je je misschien af wat een dergelijke optiecombinatie voor nut heeft, maar dat is misschien meer dan je denkt. Immers door het zogenaamde hefboomeffect kan het de koers van een optie al snel meer dan 100% stijgen terwijl de onderliggende waarde slechts enkele procenten stijgt. Op deze manier kan je winsten genereren uit een dalende en stijgende beurs.

Met het door het openen van straddle/strangle (door een open buy) speculeer je op grote veranderingen in de koers van de onderliggende waarde (het aandeel), ongeacht of deze naar boven of naar beneden zijn. Als de koers van het aandeel sterk daalt dan wordt de putoptie meer waard en de calloptie loopt waardeloos af. Als de koers stijgt dan is het andersom. Deze combinatie doormiddel van een koop (open buy) wordt een Long Straddle/ Long Strangle genoemd.

Wanneer?

Omdat je alleen winst kunt maken bij flinke koersschommelingen moet je in eerste instantie voornamelijk naar de bewegelijke aandelen kijken. De premie van de opties op deze aandelen zijn (door de volatiliteit) vaak hoger maar staat niet in verhouding met stabiele fondsen.

Het aangaan van deze strategie is interessant wanneer er op korte termijn een belangrijke, koersgevoelige bekendmaking of beslissing over of door een bedrijf gedaan moet worden. Bij negatief nieuws zal de koers kelderen en bij positief nieuws zal de koers omhoog schieten.

Winst en risico

Het maximale verlies wat je kunt hebben is het totale geïnvesteerde bedrag en de maximale winst is onbeperkt. Nogal logisch zou je misschien denken maar anders wordt het wanneer je een straddle/strangle opent met een verkoop, ofwel, je gaat schrijven. Dit wordt een Short Straddle/Short Strangle genoemd. De winstmogelijkheden worden beperkt tot de ontvangen premie en de verliesmogelijkheden zijn onbeperkt. Je bent verplichtingen aangegaan die lelijk kunnen aflopen. Het schrijven van een straddle/strangle raad ik beginnende beleggers ten sterkste af. Het brengt onnodig hoge risico’s met zich mee en heeft slechts de mogelijkheid tot beperkte winsten.

Onderstaande figuur geeft in modelvorm de winst- en verliesontwikkeling van de optiecombinatie weer (in geval van het kopen van rechten). Wanneer je de combinatie zou schrijven (short straddle/strangle) dan zou de oranje winst- en verliesgrafiek horizontaal gespiegeld zijn (met het puntje dus naar boven).

Dit ziet er natuurlijk best aantrekkelijk uit maar makkelijk is het niet. Het is zaak om er voor te zorgen dat de absolute afstand tussen beide Break Even Points zo klein mogelijk is bij een zo laag mogelijke investering.

Het zoeken van een goede combinatie

Het zoeken naar de geschikte combinatie kan een behoorlijke klus zijn. Neem rustig de tijd om een flink aantal fondsen, en opties te bestuderen.
Opties Genoeg heeft een calculator die kan helpen met het zoeken naar de juiste combinatie voor jouw long straddle/strangle. De calculator berekent de waarde van de straddle/strangle op de expiratiedatum (dus zonder intrinsieke waarde). Er kan gekozen worden uit meerdere brokers, zodat de juiste transactiekosten berekend kunnen worden. Na het invoeren van het aantal, de uitoefenprijs en de premie van de puts en calls berekent de calculator de Break Even Points (zowel omlaag als omhoog). Als je de koers van het aandeel invoert dan krijg je de winst, op de afloopdatum bij die koers te zien.