Close

Waardevolle concepten om te leren beleggen

Investeren

Leren beleggen is leren investeren. Beleggen in aandelen noemt men ook wel investeren. En net zoals bij alle andere investeringen, hoop je meer terug te krijgen dan je gegeven hebt. Je kan bijvoorbeeld tijd investeren in je relatie, zodat deze beter wordt. Of je kan je kennis investeren in je job, waardoor je mogelijk promotie maakt, enz.

Maar je kan dus ook geld investeren in effecten. Met effecten bedoelen we hier niet alleen aandelen (alhoewel het voornamelijk over aandelen zal gaan) maar ook obligaties, kasbons en fondsen. Er zijn veel verschillende vormen van beleggen, maar we willen even duidelijk maken dat je met geen van deze effecten zeer snel zeer rijk kan worden. En iedereen die je dit wel belooft, heeft het concept van investeren op de beurs duidelijk niet goed begrepen.

Daarom willen we je een goede raad meegeven: wanneer je bankier, of een ander persoon, je een belegging belooft die op korte termijn een fortuin oplevert, ren zo vlug mogelijk weg! Leren beleggen gaat niet enkel over cijfers en winsten, maar ook over gezond verstand gebruiken en zelf denken, en niet zomaar geloven wat andere beleggers je toeroepen.

De waarde van geld

Om dit concept gemakkelijk uit te leggen, zal ik je een simpele vraag stellen: is de euro in je broekzak altijd even veel waard? Wat kan je vandaag met die euro kopen? En wat kan je er over een jaar mee kopen? Over 5 jaar? Tien jaar?

Je zal wel begrijpen wat ik wil zeggen: de euro die je vandaag bezit, is volgend jaar al minder waard, en over 10 jaar zal die euro nog minder waard zijn. De variabel die effect heeft op de waarde van 1 euro, is tijd. Als een vriend je nog €1.000 moet betalen, wanneer wil je dan dat hij dit betaalt? Vandaag of over een jaar? Hopelijk moet je hier niet te lang over nadenken en antwoord je “vandaag”.

Waar het hier in feite over gaat, het verminderen van de waarde van €1, heeft ook een naam. Men noemt dit inflatie. Als je wil leren beleggen, moet je dit woord goed onthouden. Want de hele economie, en dus zeker je geïnvesteerde geld, ondergaat de wet van inflatie.

Maar wat betekent dit woord eigenlijk? Inflatie wil zeggen dat de prijzen van goederen stijgen. Stel dat je vandaag een brood koopt en hiervoor moet je exact €1 betalen. Wanneer je over een jaar hetzelfde (nee, niet hetzelfde, ik bedoel: een brood gelijkaardig aan je eerste brood..) brood gaat kopen, zal je misschien €1,1 moeten neertellen. Dus de euro die je vandaag bezit, is gelijk aan 1 brood. Maar dezelfde euro is volgend jaar minder waard, want je kan met die euro geen brood meer kopen.

Inflatie tast constant de koopkracht van geld aan, en daarom is een euro vandaag meer waard dan dezelfde euro over een jaar. Stel dat de inflatie 2% bedraagt. Dit betekent concreet dat de prijzen over een jaar met 2% zullen stijgen. Dus over een jaar zal je euro geen koopkracht hebben van €1, maar wel 98 eurocent.

Maar als je dezelfde euro vandaag niet uitgeeft, maar slim investeert (hopelijk investeer je meer dan 1 euro), is die euro volgend jaar waarschijnlijk meer waard. Je investeert in een paar uitzonderlijke bedrijven, en haalt een rendement van 15% per jaar. Als je zelf je aandelen leert kiezen kan je een rendement halen van 15 tot 20%, terwijl het gemiddelde rendement op de beurs slechts 11% is. Dat deze paar procenten over 30 jaar een enorm verschil uitmaken (door de werking van samengestelde interest) is een belangrijke les.

Wel, stel je ontdekt pareltjes van bedrijven en behaalt een rendement van 15%. Hoeveel is de euro dan waard geworden? Juist, deze is geen 98 eurocent waard, maar wel €1,15! Beslis je om het geld dan te gebruiken om een brood te kopen, zal je dit zonder problemen kunnen. Als je het geld onder je matras had gestoken, zou je honger moeten lijden.

Beleggen in aandelen zorgt er dus voor dat je geld niet wordt aangetast door de inflatie, maar verhoogt je koopkracht. Goed leren beleggen is noodzakelijk. Je mag er immers niet aan denken dat je geen 15% rendement haalt, maar 10% verlies lijdt.

Het mirakel van “samengestelde interest”

Wanneer je je euro intelligent investeert en je laat deze investering voor je werken, zal je euro na verloop véél meer waard zijn. Zoals je net hebt kunnen lezen levert je investering winst op, die winst levert op zijn beurt ook winst op, enz. en dit principe zorgt ervoor dat één luttele euro kan aangroeien tot duizenden euro’s. Voorwaarde hiervoor is dat je je belegging de tijd geeft om te groeien.

Denk even na over het begrip samengesteld interest. Je investeert nu 1 euro, en jaren later is deze euro duizenden euro’s waard. Geen wonder dat Albert Einstein samengestelde interest de belangrijkste uitvinding aller tijden noemde. Wat als je niet 1 euro investeert, maar €1.000? Hoe meer geld je vandaag investeert, hoe groter je fortuin in de toekomst zal zijn. Echte rijkdom kan het eenvoudigst bekomen worden door eenvoudige principes: geduld, tijd en samengestelde interest.

Indien je iedere week de luttele som van €20 zou beleggen in een fonds dat een gemiddeld rendement van 12% oplevert, bezit je na 40 jaar iets meer dan €1.000.000. Je kan dit vergelijken met op de lotto spelen, met een klein verschil: de kans dat je met de lotto miljonair wordt, is zeer, zeer klein. Een belegging van €20 per week levert je na 40 jaar wél een gigantisch kapitaal op! Een geïnvesteerd bedrag van €40.800 (ja, dit is echt het totale geïnvesteerde bedrag!) levert 1 miljoen euro op!

Reële winst

Zelfs als je maar (relatief) lage rendementen haalt, verdubbelt of verdrievoudigt je kapitaal, door de werking van samengestelde interest. Als een vriend opschept dat hij in staat was om zijn geld op 10 jaar tijd te doen verdubbelen, wijs hem er dan op dat dit slechts een resultaat van 7.2% per jaar is. Wanneer de beursindex gedurende die periode met slechts 10% is gestegen, heeft de arme stakker het zelfs slechter gedaan dan gemiddeld!

En toch verdubbelt zijn kapitaal op 10 jaar tijd! Stel je even voor hoelang je erover zou doen, als je geen 7.2% gemiddeld rendement per jaar zou realiseren, maar wel 15%. Om je rendement aanzienlijk te verbeteren, kunnen we je aanraden om Warren Buffet in de gaten te houden.  Warren Buffett is de beste belegger ter wereld, hij realiseert sinds 1965 een gemiddelde return van 22.2%, terwijl de S&P500 in die periode een rendement van “slechts” 10.4% liet optekenen. Leren beleggen zoals Buffett kunnen we dus enkel maar aanraden.

Even terug naar je vriend: hij behaalt een gemiddeld rendement van 7.2% per jaar en verdubbelt zijn kapitaal op 10 jaar tijd. Indien je beter kan doen dan hem en 15% rendement haalt (wat zeker moet lukken als je de principes van Buffett onder de knie hebt), verdubbelt je kapitaal niet op 10 jaar tijd, maar wel op 4,8 jaar. 4 jaar en 9 maanden heeft je kapitaal dan nodig om te verdubbelen. Goed leren beleggen is de investering dus meer dan waard!

Om te berekenen op hoeveel tijd je kapitaal verdubbelt, bestaat er een handige formule, namelijk 72 delen door het gemiddelde rendement per jaar. 72/15= 4.8. Dit komt overéén met 4 jaar en iets meer dan 9 maanden. Een andere factor die de winst beïnvloedt, is inflatie. Als je 10% rendement behaalt, maar de inflatie bedraagt 2%, neemt je koopkracht maar met 8% toe. Het is dus zeer belangrijk om je rendement op te krikken.