Close

Waarom aandelen het beste rendement oplevert

De meerderheid van de bevolking gelooft niet dat beleggen in aandelen het hoogste rendement oplevert. Ze beleggen hun spaargeld in obligaties, deposito’s of spaarrekeningen. Wel, voor deze mensen hebben we spijtig genoeg slecht nieuws: het kopen van aandelen levert wel degelijk het hoogste rendement op. Wanneer we de groeicijfers van de afgelopen 80 jaar bekijken, zien we dat beleggen in aandelen rendabeler was dan alle andere beleggingsvormen.

beleggen in aandelen Rendement

Wie in de jaren 20, €100.000 had geïnvesteerd in staatsobligaties op lange termijn, had eind jaren 80 zo’n €1.600.000 opgebouwd. Wie dit bedrag echter in aandelen had belegd, zou op het eind van de jaren 80 het niet onaardige kapitaal van €25.500.000 vergaard hebben.

Het ideale zou natuurlijk zijn dat je aandelen of obligaties koopt wanneer deze de grootste groei kennen. Maar dit kan je enkel bepalen door naar het verleden te kijken. Het belangrijkste is dat je jezelf ervan overtuigt dat aandelen kopen de belegging is met het hoogste rendement.

Winst behalen op de lange termijn

Vele beleggers zijn ongeduldig en verwachten over 1 à 2 jaar al buitengewone winsten te realiseren. Deze mensen moeten we teleurstellen. In het verleden zijn er zeker periodes geweest waarin beleggen in aandelen een zeer kleine winst (of zelfs verlies!) opleverde. Maar dit werd dan in de volgende jaren ruimschoots goedgemaakt door de hoge winsten die opgetekend werden.

Natuurlijk zijn er periodes waarin beleggen in obligaties meer zin had dan beleggen in aandelen. Maar in de periodes dat aandelen het beter deden, klopten ze obligaties met een groter verschil, waardoor je op lange termijn beter kan beleggen in aandelen.

Bekijk in bovenstaande tabel even de groei van de S&P500. In geen enkel decennium werd er een verlies opgetekend, terwijl de winsten velen malen groter zijn de winsten die de staatsobligaties laat optekenen.

Het maakt niet uit of je aandelen van kleine, middelgrote of grote bedrijven koopt. Je mag enkel niet overhaast te werk gaan en zomaar alle aandelen kopen die je pad kruisen. Goed advies hierin is onontbeerlijk.

Ken je aandeel

Het belangrijkste is dat je aandelen koopt van bedrijven die je kent, en die meer waard zijn dan de beurskoers nu laat zien. Dit betekent dat je tot in de puntjes moet verdiepen in het desbetreffende aandeel. Dat gaat inderdaad veel tijd kosten maar beter goed voorbereid in aandelen beleggen dan dat je er blanco inspringt en na een lange tijd erachter kom dat je te maken heb met een ‘miskoop’. Goede voorbereiding is de enige manier hoe je op de lange termijn een mooi rendement kan behalen.

De meeste mensen vinden aandelen gevaarlijk. In het verleden hebben sommige beleggers immers hun spaargeld kwijtgespeeld door aandelen te kopen op de beurs en de gedachte hieraan doet hun snel weglopen van alles wat met de beurs te maken heeft.

Toch kunnen we niet genoeg benadrukken dat beleggen in aandelen echt de beste belegging is, met het hoogste rendement. Je mag alleen geen zotte dingen doen en eender welke aandelen in portefeuille nemen. Advies en informatie inwinnen is hiervoor essentieel.