Close

Wanneer moet je aandelen weer verkopen?

Veel beleggers vragen zich af welk de termijn van hun investering is. Met andere woorden: ze willen weten wanneer ze hun aandelen weer moeten verkopen, om zo een mooie winst op te strijken. We hebben geen glazen bol en kunnen dus onmogelijk de toekomst voorspellen, maar we kunnen wel enkele gouden tips geven.

Welke methode is de beste?

Wel, moeilijk te zeggen. De actieve belegger die steeds aandelen koopt en verkoopt, zal misschien net voor de beurscrash zijn aandelen van de hand hebben gedaan, terwijl de minder actieve belegger de aandelen nog steeds in bezit heeft. Maar is dit daarom slechter? Zeker niet, omdat we in eerdere lessen gezien hebben dat men een investering moet doen op lange termijn. Dit wil zeggen: 10 jaar, 20 jaar of zelfs langer. Op de korte termijn (3 à 5 jaar) kan de beurs het enorm slecht doen, maar we hebben geleerd dat op lange termijn handelen nog steeds de beste manier van beleggen is.

‘Prijs is wat je betaalt. Waarde is wat je krijgt’ – Warren Buffett

Warren Buffet zijn beleggingsmethode

“Maar welke termijn raden jullie dan aan?”, vraag je je ongeduldig af. De methode die we het beste vinden, is de methode van Warren Buffett. Warren Buffett hanteert het principe om aandelen te kopen, en deze dan voor altijd in bezit te houden. Zijn leuze: “ik hou ervan om aandelen te kopen, maar niet om ze te verkopen.”

De reden waarom hij dit doet? Hij vergelijkt de aangroei van kapitaal door de samengestelde interest met een sneeuwbal die naar beneden aan het rollen is. Als de sneeuw een beetje plakt, kan een klein balletje ontwikkelen tot een kolossale sneeuwbal. En zijn bal is al jaren aan het rollen. Buffett hamert steeds op het zo belangrijke principe van samengestelde interest, omdat dit één van de meest onderschatte term in de beleggingswereld is.

Een tweede reden waarom je jouw beleggingen in feite nooit mag verkopen, is dat je op deze manier potentiële winsten laat liggen. De succesvolste belegger ter wereld heeft vroeger ook fouten gemaakt door aandelen te vroeg te verkopen, en heeft op die manier een gigantisch fortuin misgelopen. Hij is iemand die van zijn fouten leert, en heeft gezworen dat de termijn waarop hij belegt, voor altijd is. Geen wisselen van aandelen zoals je ’s morgens van sokken wisselt.

Buffet kiest alleen de best presterende bedrijven uit, hij schaft deze aan tegen een goede prijs en zal deze aandelen nooit en te nimmer verkopen. Volgens hem is beleggen simpel, en wie geeft hem ongelijk? Kortom, we zien twee cruciale redenen waarom je altijd op lange termijn moet beleggen in aandelen: je mist geen toekomstige groei van je aandeel en door samengestelde interest verdien je op lange termijn met beleggingen het meest zonder er ook maar iets voor te doen, behalve een aandeel vast te houden.

Wat doe je met je aandelen bij een beurscrash?

Maar, zo zal je nu denken: wat als de beurs crasht, dan daalt het aandeel zeer sterk in een kort tijdsbestek, en ben ik een groot deel van de winst kwijt! Dus ik verkoop al mijn aandelen voor de beurscrash, zo stel ik mijn kapitaal veilig! Juist! Als je een glazen bol hebt en je kan de beurscrash voorspellen, raden we aan…nee, verplichten we je om al je aandelen te verkopen, en ze na de crash opnieuw te kopen aan lagere prijzen.

Jammer genoeg komt een beurscrash opeens opzetten, als een echte voorjaarsstorm, deze voorspellen is dus niet evident. Er zijn indicatoren die erop kunnen wijzen dat de beurs fors onderuit zal gaan, maar de juiste termijn kan niemand voorspellen. Wanneer de prijs van de aandelen de koersen enorm overtreffen, kan er wel eens een correctie aankomen.

Buffett heeft in het verleden ook al de fout gemaakt om te denken dat de beurs fors onderuit zal gaan, en aandelen verkocht. Om daarna vast te stellen dat de aandelen verder stegen, en nooit meer terugvielen op de koers waartegen hij verkocht had. Op die manier liep hij een enorm kapitaal mis, en hij heeft beslist om nooit meer aandelen te verkopen.

Wat doet hij dan als de beurs crasht? Dan neemt hij zijn schepnetje en gaat klaar staan om de gevallen aandelen binnen te halen! Wat is er voor een belegger mooier dan aandelen van prachtige bedrijven, die sterk in waarde dalen? Dit zijn unieke aankoopgelegenheden. Men moet natuurlijk de juiste bedrijven en aandelen uitkiezen. Eens hij de aandelen binnengehaald heeft, kleeft hij er het etiket “voor altijd” op en kan daarna rustig afwachten en zien hoe zijn kapitaal aangroeit.

Tip! Lees de brieven aan de aandeelhouders

De aandelen die hij uitgekozen heeft, zullen het zonder twijfel fantastisch doen. Hoe kan je anders verklaren dat hij ’s werelds tweede rijkste persoon is? Met geluk heeft dit niets te maken, het is het volgen van enkele zeer simpele methodes om de juiste aandelen uit te kiezen en dan de beste termijn erop kleven.

Wil je meer weten over deze buitengewone belegger? Je kan een bezoekje brengen aan de website van zijn bedrijf waar je alle “brieven aan de aandeelhouders” kan nalezen. Deze bevatten zeer waardevolle informatie en zijn eigenlijk verplichte lectuur voor iedere belegger.