Close

Wat zijn beleggingsfondsen?

Beleggingsfondsen zijn relatief gemakkelijke en toegankelijke beleggingsinstrumenten voor de particuliere belegger. Immers het beleggen wordt door de zogenaamde fondsmanager gedaan. Beleggingsfondsen beleggen het geld van de beleggers die deelnemen aan het fonds. Ze doen dit volgens een vooraf aangekondigde strategie. Bijvoorbeeld ‘opkomende markten’, ‘Middel kleine bedrijven uit Azië’ etc.

Waar bestaan beleggingsfondsen uit?

Wanneer je in beleggingsfondsen belegd hoef je de koers niet nauwlettend in de gaten te houden want de fondsmanagers beheren het collectieve vermogen. Meestal bestaat een fonds uit aandelen of obligaties. Verschillende beleggers genereren een collectief vermogen waarmee de aandelen gekocht worden. De waarde van alle aandelen (of wat dan ook) bepalen de koers van een beleggingsfonds.

Opbrengsten

Beleggers die ‘participeren’ in een fonds hebben recht op een deel van de gezamenlijke opbrengsten van de belegde vermogen. De totale opbrengst wordt verdeeld onder de investeerders. Veel, maar zeker niet alle, beleggingsfondsen keren ook dividend uit, maar vaak ook niet, lees daarom altijd het bijbehorende prospectus, vaak beschikbaar op de website van de fondsbeheerders.

Kosten

De participatie in een beleggingsfonds is niet geheel gratis. De ‘uitgevers’ van een beleggingsfonds (financiële instelling, vaak banken) willen hier ook aan verdienen door onder andere beheerkosten in rekening te brengen. Deze kosten worden meestal in de koers van het fonds doorberekend. Er zijn ook koop- en verkoopkosten gemoeid bij het investeren in beleggingsfondsen. Deze kosten hangen voornamelijk af van de handelaar die u gebruikt (Alex, Rabobank, Binck etc.)

In- en uitstappen

Sommige fondsen bieden de beleggers de mogelijkheid om relatief makkelijk over te stappen naar zusterfondsen (andere beleggingsinstellingen die beheerd worden door dezelfde instelling). Het is de moeite waard voor de instap te informeren naar zo’n overstapmogelijkheden en naar de kosten ervan. Niet alle fondsen publiceren dagelijks hun inventariswaarde; en niet overal is het elke dag mogelijk in- of uit te stappen (ten minste, de verrekening ervan gebeurt niet elke dag).