Close

Leren beleggen: verschillende beleggingstypes

Welke beleggingsstijl past het best bij jou

Als je wil leren beleggen, is het belangrijk om je beleggingsstijl te bepalen. Er bestaan immers verschillende soorten mensen, en dit komt ook op beleggingsvlak tot uiting. Sommige beleggers houden ervan om zelf op zoek te gaan naar nieuwe pareltjes, terwijl anderen eens per week de koersen van de aandelen raadplegen.

Er zijn 2 factoren die een rol spelen in het bepalen van je beleggingsstijl: hoeveel risico je wil nemen en de tijd die je aan beleggen wil spenderen. Dit is een overweging die je moet maken als je in de fase van leren beleggen zit, omdat het belangrijk is voor je toekomstige investeringen.

Risico

Hoe zal je tegen je belegging aankijken, als de prijzen van de aandelen dagelijks veranderen, en niet in de richting die je hoopt dat de koers uitgaat? Er bestaan verschillende beleggingen, met verschillende groottes van risico. Staatsbons worden beschouwd als risicovrij, omdat de staat de terugbetaling garandeert, terwijl met opties veel geld kwijtgespeeld kan worden, iets wat regelmatig gebeurt.

Het is belangrijk om voor jezelf uit te maken hoe je tegen je beleggingen zal aankijken, wanneer de koers fors lager staat. Soms daalt de koers van je aandelen weken of zelfs maanden na elkaar. Sla je in paniek en verkoop je alle aandelen, zodat je je verlies kan beperken? Of blijf je rustig en wacht je geduldig op betere tijden? Leren beleggen is ook een beetje je risico proberen te verleggen. Niet in paniek slaan als de koersen wat dalen, maar rustig blijven en profiteren van het herstel van de beurzen.

Aandelen zijn de voorbije 20 jaar in waarde gestegen, maar toch zijn er zeer zwarte periodes geweest. Had je op de top in 1929 gekocht, zouden je beleggingen 80% minder waard geworden zijn. In oktober 1987 daalden de beurskoersen zelfs 25% op 1 dag! Wat je steeds voor ogen moet houden is: zolang je niet verkoopt, verlies je geen geld.

Als je in 1987 niet in paniek bent geraakt en de aandelen hebt bijgehouden, heb je een mooie winst laten optekenen. De beurs herstelde de volgende jaren, en geduldige beleggers hebben hiervan kunnen profiteren. Had je je aandelen na de crash verkocht, had je een gigantisch verlies geleden…

Dit voorbeeld over de crash van 1987 laat je zien dat je nooit naar de korte termijn moet kijken. Op lange termijn herstelt de beurs en kan je mooie winsten binnenhalen. Daarom is het aangeraden om niet te beleggen met geld dat je op korte termijn nodig hebt.

Staatsbons bieden een zeker rendement en worden gewaarborgd door de staat. Bij aandelen heb je geen zekerheid over het mogelijke rendement, en al zeker geen verzekering tegen onvoorziene omstandigheden. Maar als je aandelen koopt van uitstekende bedrijven en deze lange tijd bijhoudt, spreken de cijfers uit het verleden alleen maar in je voordeel.

Leren beleggen wil ook zeggen: je risiconiveau optrekken. Als je ziet hoeveel rendement je op lange tijd kan halen, wat maakt het dan uit welke richting de beurskoers morgen, volgende week of volgende maand uitgaat? Het kan plezierig zijn om dagelijks de beurskoersen na te kijken, maar het mag geen leidraad zijn op lange termijn.

Tijd

Tijd is een andere belangrijke factor wanneer je gaat leren beleggen. Hoeveel tijd wil je dagelijks of wekelijks spenderen aan het uitkiezen van je investeringen? Hoe actief wil je zijn in het beheren van je beleggingen? Sommige beleggers willen actief op zoek gaan naar de volgende Coca-Cola, terwijl anderen hun tijd liever aan andere zaken besteden en hun geld beleggen in een fonds.

Een 2e factor is op welke termijn je je geld nodig hebt. Als je over 2 maanden een nieuwe auto wil kopen, zal je belegging er anders uitzien dan dat je het geld over 30 jaar wil gebruiken om van een mooie oude dag te genieten. Je beleggingsstrategie is afhankelijk van de beleggingstermijn. Aandelen hebben een mooi lange termijn potentieel, maar de koersen kunnen de volgende 3 jaar onderuit gaan en dit kan je de stuipen op het lijf jagen.

Als je je doel hebt gesteld, je weet hoeveel geld je nodig hebt om er te geraken en op welke termijn je dit geld wil hebben, ben je klaar om de juiste beleggingskeuzes te maken.

Actief of passief beleggen

De twee belangrijkste methodes van beleggen, zijn actief of passief investeren. Het verschil tussen de 2 methodes is dat je bij actief beleggen zélf op zoek gaat naar interessante beleggingen, terwijl een passief belegger de keuze van een fonds volgt en zijn geld in dit fonds belegt. Als je wil leren beleggen, zal je een keuze moeten maken tussen deze 2 beleggingstypes, een combinatie van de 2 is niet echt mogelijk.

De keuze tussen actief en passief beleggen kan best groot zijn. Of wat denk je van het feit dat in Amerika van 1993 tot 1998 een record van 90% van de fondsen het niet beter wist te doen dan de S&P500. (de belangrijkste beursindex)

Als je dit vergelijkt met het rendement van 15% dat je kan halen door zelf te leren je beleggingen te doen, weet je wie op het eind van de rit het grootste kapitaal heeft vergaard. We zijn voorstander om zelf te leren beleggen en op zoek te gaan naar de nieuwe superaandelen. Het kost iets meer moeite, maar een paar procenten meer rendement per jaar, kan een enorm verschil maken.

Leren beleggen heeft niet alleen te maken met aandelen en cijfers. Het gaat ook over hoe goed je jezelf kan inschatten. Wanneer je nu voor jezelf uitmaakt dat je een actieve belegger zal zijn, zul je in de toekomst veel over bedrijven moeten lezen en wat cijferwerk verrichten. Weet je nu al dat dit je niet zal lukken, of dat je hiervoor geen tijd hebt, kan je nu best de keuze maken voor de passieve beleggingsstijl.