Close

Spreads

In dit artikel wordt wat meer verteld over (varianten van) de spread, een optiecombinatie van ofwel calls ofwel puts in een bepaalde klasse. Een spread is een verzamelterm voor vele ‘variant-spreads’ die altijd uit ofwel calls, ofwel puts van eenzelfde klasse* bestaan.

* Klasse: alle put- en callopties van een onderliggende waarde (aandeel, index, obligatie etc.)

Verschillende varianten

  • Put/Call -Spread
  • Price Spread
  • Time Spread

Put/Call Spread

Je spreekt over een Call Spread wanneer je één of meerrder call opties koopt (open buy) en verkoopt (open sell) met een lagere uitoefenprijs voor de gekochte opties.

Voorbeeld van call spread:
Open Buy – Call AH okt 2007 €35
Open Sell – Call AH okt 2006 €40

De winstmogelijkheden worden beperkt tot het verschil tussen de uitoefenprijzen. De maximale waarde van de combinatie wordt beperkt tot (40-35) €5,00. Immers, wanneer de koers van Ahold op €50 staat dan mag je per optie 100 aandelen kopen voor €35 maar moet ze verkopen op €40,-.
Het voordeel van deze combinatie is dat de investering wordt beperkt (door de ontvangen premie).

Een Put-Spread werkt het zelfde maar met puts. In dit geval speculeer je op een dalende beurs. Je koopt een put en verkoopt een put met een lagere uitoefenprijs.

Price Spread

Een call- of put-spread met identieke opties maar een andere uitoefenprijs.

Voorbeeld van price spread:
Open Buy – Call AH okt 2007 €35
Open Sell – Call AH okt 2007 €40

In het onderstaande voorbeeld worden de opties in een grafiekje gezet. De premie van de gekochte optie is €4,- Euro en die opbrengst van de geschreven optie is €3,- De oranje lijn is de winst. Als beide opties aflopen zal je pas winst maken vanaf €35 (dus anders dan de grafiek zou doen vermoeden).
Je ziet dat je begint met een verlies van 1 (=€100 per combinatie) omdat dat jouw totale investering is. Op het moment dat het aandeel de 35 Euro bereikt dat is jouw winst de ontvangen premie voor de geschreven optie. Vanaf het moment dan de koers van het aandeel de uitoefenprijs (€40,-) van de geschreven optie bereikt dan is jouw maximale winst bereikt.

Time Spread

Het omgedraaide van een Price Spread. Alles van de combinatie is hetzelfde behalve de expiratiedatum.

Voorbeeld van time-spread
Open Buy – Call AH okt 2007 €40
Open Sell – Call AH okt 2006 €40

Van een time-spread is geen grafiekje beschikbaar omdat dat 3D zou moeten zijn vanwege de derde factor, tijd. Bij de price-spread hoef je daar geen rekening mee te houden. Andere termen voor een time-spread zijn: Horizontal Spread en Calender Spread.