Close

Valutamarkt

Kistje met euro's (valuta)

Wat is de valutamarkt?

De valutamarkt is de grootste markt ter wereld waar dagelijks voor vele biljarden aan ‘s wereld valuta gehandeld wordt. De handel vindt plaats in diverse vormen zoals cashtransacties, futures, opties en swaps. In de Engelstalige literatuur wordt valutahandel meestal Forex (foreign exchange) of FX trading genoemd. De markt is de afgelopen jaren flink gegroeid en het aantal particuliere beleggers die actief zijn neemt flink toe. Tot voor kort stond de over the counter valutamarkt niet onder toezicht. Dat is echter veranderd waardoor het vertrouwen van beleggers in de actoren op deze markt toegenomen is.

Hoe vindt de handel plaats?

De handel door particulieren vindt typisch plaats via valutabrokers en marketmakers. Valutahandelaren plaatsen hun transacties bij hun broker en de broker stuurt deze transacties meestal door naar de interbank markt. In Nederland bieden diverse brokers toegang tot de valutamarkt, zoals Saxobank, IG Markets, IG Markets en RBS.

Hoe komt de waarde van een valuta tot stand?

De waarde van valuta kan afhangen van diverse factoren maar is altijd afhankelijk van vraag en aanbod. Soms domineren politieke en economische factoren en soms zijn speculanten of technische (trend) factoren dominant. Als bijvoorbeeld veel Europese bedrijven grote hoeveelheden goederen kopen, of grote investeringen doen in de Verenigde Staten, dan zullen ze hun Euro’s moeten omwisselen voor US Dollars om die goederen of investeringen te kunnen betalen. Er komt op dat moment een transactie tot stand op de valutamarkt waarbij US Dollars worden gekocht en Euro’s worden verkocht. Als de vraag naar US Dollars groter is dan het aanbod, dan stijgt de prijs.

Wie handelt valuta?

Valuta’s worden gehandeld door particuliere beleggers, financiële instellingen zoals banken, hedgefunds en pensioenfondsen, en door bedrijven. Banken, hedgefunds en particuliere beleggers handelen vaak in de markt om winst te maken en bedrijven en pensioenfondsen doen dat vaak om hun valutarisico’s af te dekken die zij lopen door hun internationale bedrijfsvoering.

Is valutahandel risicovol?

De valutahandel kan risicovol zijn. Valuta’s zijn over het algemeen echter minder volatiel dan andere beleggingscategorieën zoals aandelen, goud en grondstoffen. Onderstaande grafiek geeft dit bijvoorbeeld duidelijk weer:

De sleutel voor succes ligt, evenals bij andere beleggingscategorieën bij het gebruik van de juiste handelsstrategieën en risicomanagement strategieën. De kwaliteit van een handelsstrategie of risicomanagement systeem kan in de praktijk getest worden of op basis van historische koersen worden getest. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gespecialiseerde software zoals: Metastock, Metatrader of Tradestation. Live trading resultaten zijn vaak een betere indicatie voor toekomstige prestaties, dan resultaten die zijn getest op historische koersen (“backtesting”).